Muista pitää jäykkäkouristusrokote aina voimassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos haluaa muistuttaa kansalaisia jäykkäkouristusrokotteen tärkeydestä. Jäykkäkouristusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja sen saa maksutta terveyskeskuksesta.

Lapset saavat jäykkäkouristusrokotukset neuvolassa ja koulussa. Aikuiset tarvitsevat tehosteen 25-, 45- ja 65-vuotiaana. Tätä vanhemmille tehoste annetaan 10 vuoden välein. Lisäksi suoja on syytä tarkistaa, jos saa likaisen haavan.

Jäykkäkouristus on henkeä uhkaava tauti. Rokotusten ansiosta se on kuitenkin nykyään hyvin harvinainen. Riski sairastumiseen on silti olemassa, sillä jäykkäkouristuksen aiheuttavaa bakteeria on edelleen kaikkialla maailmassa. Se on yleinen maaperässä, eläinten suolistossa ja viihtyy itiöinä lähes kaikilla pinnoilla. Rokotussuojan ylläpitämisen lisäksi onkin tärkeää puhdistaa haavat huolellisesti.

Terveen ihon läpi jäykkäkouristuksen aiheuttava bakteeri ei pääse, mutta jäykkäkouristuksen voi saada Suomessakin, esimerkiksi, jos kaatuu pyörällä, astuu naulaan, eläin puree tai saa haavan puutarhatöitä tehdessään. Lämpimissä maissa matkustaessa sairastumisriski on suurempi kuin Suomessa.

Lisätietoa thl.fi sivuilta.