Sotaveteraanien pneumokokkirokotukset

STM:n mukaan kunnat voivat halutessaan tarjota maksuttoman pneumokokkirokotuksen veteraaneille. Rokotus tapahtuu julkisessa terveydenhuollossa ja Lääkeyhtiö Pfizer lahjoittaa pneumokokkirokotteet. Aloitteen sotaveteraaneille osoitetusta maksuttomasta pneumokokkirokotuksesta on tehnyt yksittäinen kansalainen. Kuusiolinna Terveyden henkilökunta hoitaa alueellamme rokotukset.

Kaikki Suomessa asuvat, Suomen sotaveteraanitunnuksen omaavat (merkattu Kela-korttiin) henkilöt ovat lääketieteellisten perusteiden täyttyessä oikeutettuja saamaan maksuttoman pneumokokkirokotuksen vakavia pneumokokkitauteja vastaan vuoden 2018 aikana.

Pneumokokkibakteeri on merkittävä taudinaiheuttaja, joka voi pahimmillaan aiheuttaa keuhkokuumeen, aivokalvontulehduksen tai muun vakavan sairaalahoitoa vaativan sairauden. Nämä taudit ovat erityisen vaarallisia ikääntyneille. Korkea ikä myös lisää riskiä sairastua pneumokokkitauteihin, sillä ikä vaikuttaa vastustuskykyyn heikentävästi.

Rokotteena käytetään Prevenar13-pneumokokkikonjukaattirokotetta(PVC13). Prevenar13 suojaa kolmeatoista Streptococcus pneumoniae -bakteerityyppiä vastaan.

Prevenar13 rokotetta ei tarvitse uusia, se otetaan vain kerran, joten kun arvioidaan rokotustarvetta, on syytä selvittää, onko henkilö jo saanut aiemmin ko. rokotteen.

Lisätietoja
Palveluvastaava Kirsi Haveri, puh. 040 830 6895
kirsi.haveri@pihlajalinna.fi