Etusivu / Pihlajalinna Kuusiokuntien sote-kumppaniksi
Ajankohtaista
18.2.2015

Pihlajalinna Kuusiokuntien sote-kumppaniksi

Alavuden kaupunginvaltuusto hyväksyi 16.2 pidetyssä kokouksessaan kaupunginhallituksen esityksen kaupungin sote-palveluiden ulkoistuksesta ja Pihlajalinnan valinnasta yhteisyrityksen kumppaniksi. Aiemmin viime viikolla myös Kuusiokuntien terveyskuntayhtymän muut kunnat Kuortane, Ähtäri ja Soini hyväksyivät kumppanipäätöksen. Myös terveyskuntayhtymän hallitus näytti päätökselle vihreää valoa tiistain kokouksessaan.

Pihlajalinna tuottaa yhdessä kuntien kanssa perustettavan yhteisyrityksen kautta sosiaali- ja terveyspalvelut kymmeneksi vuodeksi niin, että niiden määrä ja laatu säilyvät vähintään nykytasolla. Sopimukseen sisältyy lisäksi viiden vuoden optio. Palvelutuotanto alkaa Alavudella, Kuortaneella ja Ähtärissä 1.1.2016 ja Soinissa 1.1.2017, jolloin Soinin nykyinen sopimus Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen kanssa päättyy.

- Tämä on erittäin merkittävä päätös niin Pihlajalinnalle kuin Kuusiokunnille. Kyseessä on eräs Suomen kaikkien aikojen suurimmista ulkoistushankkeista. Olen luonnollisesti iloinen, että Kuusiokunnat luottavat Pihlajalinnan ammattitaitoon ja toivomme hyvää yhteistyötä kaikkien paikallisten toimijoiden kanssa. Meillä on runsaasti kokemusta onnistuneista ulkoistuksista, joissa olemme yhdessä kuntien ja kaupunkien kanssa pystyneet kehittämään ja tehostamaan toimintaa, luomaan säästöjä ja toisaalta säilyttämään paikkakunnan lähipalvelut ja sote-työpaikat, toteaa Pihlajalinna-konsernin toimitusjohtaja Mikko Wirén.

- Olen erittäin tyytyväinen, että valtuustot ja terveyskuntayhtymän yhtymähallitus ovat puoltaneet sote-ulkoistusta. Tämä on meille paras tapa turvata niin jäsenkuntien talous kuin toimivat lähipalvelut. Näen tämän loogisena jatkumona Kuusiokuntien terveyskuntayhtymän toimintalinjalle, jossa erikoispalveluita on pyritty tuomaan lähipalveluiksi. Ulkoistaminen tuo taloudellista vakautta, koska kustannustaso on määritelty sopimusmallissa. Yhteistyritysmalli yksityisen toimijan kanssa varmistaa, että kunnat voivat jatkossakin osallistua sote-päätöksentekoon ja lisäksi yritys tuo kunnille jatkossakin verotuloja, puhumattakaan siitä, että sote-sektorin työpaikat säilyvät alueella, toteaa Kuusiokuntien terveyskuntayhtymän johtaja Tero Järvinen.

Kuusiokuntien terveyskuntayhtymä kilpailutti palveluntarjoajat tammikuussa 2015. Tarjousvertailun perusteella parhaan tarjouksen jätti Pihlajalinna Oy. Pihlajalinna tuottaa 1.1.2016 lähtien Kuusiokuntien sote-palvelut yhteiskunnallisen yhteisyrityksen kautta josta kunnat omistavat 49% ja Pihlajalinna 51%. Yhteisyrityksen tavoitteena on turvata sote-palvelut ja työpaikat Kuusiokunnissa sekä hillitä kokonaiskustannusten kasvua. Pihlajalinnan ja kaupungin yhteisyritysmalli on käytössä myös Jämsässä ja Mänttä-Vilppulassa.


Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Mikko Wirén, Pihlajalinna Oy, 050-322 0927, mikko.wirén@pihlajalinna.fi

Johtaja Tero Järvinen, Kuusiokuntien terveyskuntayhtymä, 040-653 3359, tero.jarvinen@6tk.fi