11.5. Päivitetyt ohjeet koronavirusepäilystä sekä positiivisesta testituloksesta

Etelä-Pohjanmaan alueellinen koronaohjeistus. Tämä suositus koskee myös rokotettuja.

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä. Seuraavia ohjeita suosittelemme noudattamaan.

Ensisijaisesti poissaolo työstä hoidetaan normaalin sairasloma käytännön mukaan. Eristys/karanteenipäätöksiä tehdään vain poikkeustapauksissa.

Mikäli tarvitset sairaslomatodistuksen, ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen.

Epäselvissä tilanteissa, ota yhteyttä tartunnanjäljitykseen numeroon 040 156 1194, puhelin avoinna maanantai, keskiviikko ja perjantai klo 8.00-15.00

Oireinen ja positiivisen kotitestin tehnyt tai pcr- testissä käynyt:

  • Sinun tulee jäädä kotiin 5 vrk ajaksi oireiden alusta lähtien. Jos olet oireeton, 5 vrk lasketaan näytteenottopäivämäärästä.

  • Ilmoita sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti ja pyydä heitä tarkkailemaan oireitaan.

Oireeton:

Jos olet altistunut koronapositiiviselle esimerkiksi koulussa tai työpaikalla, voit jatkaa normaalia elämää. Tarkkaile kuitenkin oireita 10 vrk ajan ja oireiden ilmaantuessa jää kotiin 5 vrk ajaksi tai kunnes oireet ovat väistyneet.

Samassa taloudessa koronapositiivinen (kotitesti tai PCR-testi):

Myös muiden samassa taloudessa asuvien suositellaan välttämään kodin ulkopuolisia kontakteja ja jäämää kotiin perheenjäsenen sairastumisesta 5vrk. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, 5vrk lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen.

  • Mikäli on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella, suositellaan kuitenkin käyttämään FFP2-maskia.

Suositellaan, että lapsi jää kotiin 5 päiväksi perheenjäsenen oireiden alkamispäivästä. Jos tämä ei onnistu (esimerkiksi jos vanhempien on mentävä töihin tai etätyömahdollisuutta ei ole), niin täysin oireettomat lapset voivat mennä kouluun tai päiväkotiin.

Oireinen samassa taloudessa asuva:

  • Jää kotiin 5 vrk ajaksi tai kunnes oireet ovat väistyneet.

Sote-alalla, koskee samat ohjeet.

Sote-työntekijän altistuessa tai sairastuessa, ota yhteys esimieheen, joka antaa ohjeet, kuinka toimia. Altistuneena käytät työssä FFP2- maskia ja edellisen ohjeen mukaiset suojaimia sekä välttää maskittomia kontakteja (ruokailut yms.)

Terveydenhuollon koronatestiin (PCR-testi) varaavat ajan jatkossa:

· vaikeista koronataudin oireista kärsivät henkilöt
· yli 70-vuotiaat
· koronataudin riskiryhmiin kuuluvat: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolutusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä, jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinensairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisen vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus, sairaaloinen lihavuus
. Raskaana olevat
· kaikki sote-alalla työskentelevät
· altistuneen sote-työntekijän perheenjäsenet, mikäli esimies suosittaa sote- työntekijän jäämään karanteeniin.

Terveyskeskuksen PCR-testejä otetaan vain lääketieteellisin perustein, ei pelkästään koronapassia varten.

Sairastuneena, jos vointisi on huono, soita 116 117 hoidon tarpeen arvioon tai hätätapauksessa 112.

Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet: EPSHP ja www.thl.fi

Ohje potilaalle, mikäli saat positiivisen testituloksen terveydenhuollossa otetusta näytteestä:

Kun olet käynyt koronatestissä, jää omaehtoisesti kotiin, kunnes saat tuloksen.
Tällä hetkellä positiivisen koronatestituloksen saaneille ilmoitetaan tekstiviestillä toiminta ohjeet. Myös negatiivinen testitulos ilmoitetaan tekstiviestillä.

Positiivinen testitulos:

Saat tekstiviestillä toimintaohjeet. Tartunnanjäljityksestä ei sinua tavoitella puhelimitse.

Sinun tulee jäädä kotiin, kunnes olet ollut oireeton 2 vuorokauden ajan ja oireiden alusta on kulunut vähintään 5 vuorokautta. Jos olet oireeton, 5 vrk lasketaan näytteenottopäivämäärästä. Myös muiden samassa taloudessa asuvien on suositeltavaa jäädä kotiin perheenjäsenen sairastumisesta 5 vrk.

Mikäli tarvitset sairaslomatodistuksen, ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen 06 2525 7612

Altistunut oireeton samassa taloudessa asuva, voi mennä töihin, mikäli etätyö ei ole mahdollista. Tuolloin kuitenkin suositeltavaa käyttää FFP2 maskia.

Ensisijaisesti poissaolo työstä hoidetaan normaali sairasloma käytännön mukaan. Eristys/karanteenipäätöksiä tehdään vain poikkeustapauksissa.

Epäselvissä tilanteissa, ota yhteyttä tartunnanjäljitykseen numeroon 040 156 1194. Tartunnanjäljityspuhelin on avoinna maanantai, keskiviikko ja perjantai klo 8.00-15.00, tiistaisin ja torstaisin puhelin on suljettu.

Tartuntaketjun katkaiseminen on yhteinen asiamme. Kerro tartunnasta henkilöille, jotka olet tavannut oireisena tai kaksi päivää ennen oireiden alkua, jotta he osaavat noudattaa varovaisuutta ja tarkkailla mahdollisia oireita.

Mikäli terveydentilasi muuttuu siten, että tarvitset terveydenhuollon ammattihenkilön arvion tilanteesta, kerro sinulta otetusta koronavirusnäytteestä.
Kuusiolinna kiirevastaanotto 06 2525 7612

Mikäli vointisi on huono, soita 116 117 tai hätätapauksessa 112

Jos olet raskaana tai sinulla on vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, ota yhteyttä EPSHP tartunnanjäljitykseen 050 474 2499 mahdollisen verisuonitukosriskin arvioimiseksi.