20.7. Koronarokotusten eteneminen sekä ajanvaraus Kuusiokunnissa

Alueemme asukkaista 88,9 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Toisen rokotteen on saanut 86 prosenttia (yli 12-vuotiaista) alueemme asukkaista. Kolmannen rokotteen on saanut 56,3 prosenttia (yli 12-vuotiaista) alueemme asukkaista. Neljännen rokotteen on saanut 1608 henkilöä alueemme asukkaista (yli 12-vuotiaista). Alle 12-vuotiaista koronarokotteiden saaneita on 15,9 prosenttia. (Tilanne 14.6.2022) Alla olevia linkkejä klikkaamalla pääset tarkastelemaan rokotustilannetta kunnittain.

Rokotuskattavuus ikäryhmittäin Alavudella
Annetut annokset ikäryhmittäin Alavudella

Rokotuskattavuus ikäryhmittäin Kuortaneella
Annetut annokset ikäryhmittäin Kuortaneella

Rokotuskattavuus ikäryhmittäin Soinissa
Annetut annokset ikäryhmittäin Soinissa

Rokotuskattavuus ikäryhmittäin Ähtärissä
Annetut annokset ikäryhmittäin Ähtärissä

Rokotusvuorossa olevat ryhmät ja ajanvaraus:

1. Koronarokotusannos
2. Koronarokotusannos
3. Koronarokotusannos

Kolmas koronarokote

Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista.

Jos on sairastanut koronataudin ja saanut kaksi rokoteannosta ei suojan kannalta tarvitse kolmatta rokoteannosta.

Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset, joille suositellaan kolmatta rokoteannosta, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta. Kolmas annos voidaan kuitenkin antaa myös muille kuin vakavasti immuunipuutteisille, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä.

Matkustuskäyttöön tarkoitetut EU:n koronarokotustodistukset ovat jatkossa toistaiseksi voimassa alle 18-vuotiailla, jotka ovat saaneet koko perusrokotussarjan eli tyypillisesti kaksi rokoteannosta. Täysi-ikäisten rokotustodistukset vanhenevat 270 päivän (noin yhdeksän kuukauden) päästä perusrokotussarjan viimeisen rokotteen saamisen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen rokotustodistuksen voimassaoloa ei toistaiseksi rajoiteta. Jos suunnittelet matkaa ulkomaille, tarkistathan lehtoyhtiön ja kohdemaan ajantasaiset tiedot ennen matkustamista.

Matkustaminen ja koronaviruspandemia

4. Koronarokotusannos

Neljäs koronarokote

Neljäs koronarokote

  • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset
  • kaikille 60 vuotta täyttäneille, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta
  • lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 18-59 vuotiaille, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta Lääketieteelliset riskiryhmät

Huom! Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Neljänsillä annoksilla pyritään tehostamaan heidän suojaansa vakavaa, sairaalahoitoista tautia vastaan sekä ennen kaikkea vähentämään koronasta johtuvia kuolemia.

5. Koronarokoteannos

Viides koronarokoteannos

· 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta

Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.

Lue lisää koronarokotteista THL:n sivuilta:

Rokotteet ja koronavirus

Sopivatko koronarokotukset kaikille?

Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?

Luettelo lääketieteellisistä riskiryhmistä

Kotisairaanhoito huolehtii kotihoidon asiakkaiden koronarokotteen rokottamisista. Laitoksissa ja hoivakodeissa asuvien rokotukset tehdään yksiköissä. Muiden tulee varata koronarokotukselle aikaa itse.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla ihmisillä vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Neljäs ja viides rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia tilanteessa, jossa omikronvariantti leviää väestössä. Tutkimuksissa on nähty, että neljäs rokoteannos nostaa selkeästi neutraloivien vasta-aineiden määrää vaikeasti immuunipuutteisilla ihmisillä.

Ajanvaraus koronarokotukselle:

Koronarokotukselle ajanvaraus ensisijaisesti Hyvis-palvelun kautta tai puhelimitse. Ajan voi myös varata asioimalla omalla terveysasemalla.

5-11-vuotiaiden lasten ajanvaraus vain puhelimitse.

Terveysasemien rokotusten ajanvarausnumerot:

Alavuden pääterveysasema puh. 040 549 5282
Ajanvarauspuhelin avoinna ma klo 11-15

Kuortaneen terveysasema puh.040 558 5091
Ajanvarauspuhelin avoinna ma-pe klo 9-14

Soinin terveysasema puh. 040 357 6914
Ajanvarauspuhelin avoinna ma-pe klo 9-14

Töysän terveysasema puh. 040 357 9528
Ajanvarauspuhelin avoinna ma-to klo 11-14

Ähtärin pääterveysasema puh. 040 558 4329
Ajanvarauspuhelin avoinna ma klo 11-14

Rokoteaikoja on varattavissa sen mukaisesti, miten saamme alueellemme rokotteita, määrät vaihtelevat viikoittain. Varattavissa olevat rokoteajat voivat tämän vuoksi mennä hyvinkin nopeasti. Mikäli aikoja ei ole varattavissa, puhelimessa on vastaaja. Jos puhelin on kiinni, älä jätä vastaajaan viestiä.