31.8. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri siirtyy leviämisvaiheeseen

Aluellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi kokouksessaan 30.8.2021 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueen siirtyvän ensimmäistä kertaa leviämisvaiheeseen. Leviämisvaiheeseen siirtymisen painavimpana syynä pidetään Suomen alhaisinta rokotuskattavuutta. Sairaalahoidon tarve voi nousta näillä tartuntamäärillä, ellei rokotuskattavuutta saada nousemaan. Tartunnat leviävät nyt erityisesti lasten- ja nuorten keskuudessa. Vanhemmat ja muut huoltajat suojelevat omalla koronarokotuksellaan myös perheen lapsia ja nuoria.

Menneellä viikolla todettiin 110 uutta koronavirustartuntaa, mikä on jälleen uusi ennätys. Tartuntojen kokonaismäärä on 1366. Suurin osa tartunnoista tulee nyt perheistä, iltariennoista, työpaikoilta, kouluista, harrastuksista ja vähäinen määrä ulkomailta.

14 vuorokauden ilmaantuvuus 102,1/100 000 asukasta ja positiivisten koronatestien osuus 1,9%. Karanteeniin määrättiin menneellä viikolla noin 870 henkilöä. Tämä käsittää yli 10 koululuokkaa, useita toisen asteen luokkia, päiväkotiryhmiä, urheiluseurojen joukkueita ja työpaikkoja. Karanteenin aikana sairastuneiden määrä oli 65 %. Joukkoaltistumiset ovat ruuhkauttaneet tartunnanjäljitystä.

Nyrkki muistuttaa rokotusten pienentävän vakavan koronavirustaudin riskiä. Koronarokotus kannattaa ottaa ja huolehtia myös siitä, että toinenkin rokotus otetaan ajallaan. Rokotusten lisäksi tulee noudattaa koronaviruksen torjuntaan liittyviä yleisohjeita: käyttää maskia, välttää väentungoksia ja pitää huolta turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta. Lisäksi Nyrkki suosittelee harkitsemaan lasten ja aikuisten harrastustoiminnan tauottamista kahden viikon ajaksi, jotta tartuntamäärät saataisiin laskuun. Tartunnat tulevat nyt usein harrastuksista ja leviävät sitä kautta kouluihin/työpaikoille.

Tästä pääset lukemaan tarkemmin Nyrkin suositukset:
Alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkin suositukset