4.10. Päivitetyt ohjeet koronavirusepäilystä sekä positiivisesta testituloksesta

Etelä-Pohjanmaan alueellinen koronaohjeistus. Tämä suositus koskee myös rokotettuja.

Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin.

Seuraavia ohjeita suosittelemme noudattamaan.

Ensisijaisesti poissaolo työstä hoidetaan normaali sairasloma käytännön mukaan.

Mikäli tarvitset sairaslomatodistuksen, ota yhteyttä omaan työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen.

Oireinen ja positiivisen kotitestin tehnyt tai pcr-testissä käynyt:

  • Mikäli COVID-19 -testituloksesi on positiivinen, sinun tulee jäädä kotiin, kunnes olet ollut oireeton 2 vuorokauden ajan ja oireiden alusta on kulunut vähintään 5 vuorokautta. Jos olet oireeton, 5 vrk lasketaan näytteenottopäivämäärästä. Kontrollinäytteitä ei tarvitse ottaa.
  • Ilmoita sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti ja pyydä heitä tarkkailemaan oireitaan.

Oireeton altistunut:

  • Jos olet altistunut koronapositiiviselle esimerkiksi koulussa tai työpaikalla, voit jatkaa normaalia elämää. Tarkkaile kuitenkin oireita 10 vrk ajan ja oireiden ilmaantuessa tee koronakotitesti.

Samassa taloudessa koronapositiivinen (kotitesti tai PCR-testi):

  • Samassa taloudessa asuvien henkilöiden tulee tarkkailla vointiaan. Jos saat oireita, suosittelemme, että vältät kodin ulkopuolisia kontakteja ja teet kotitestin tai hakeudut tarvittaessa terveydenhuollon testiin.
  • Jos olet oireeton jää etätöihin, jos mahdollista. Vältä ylimääräisiä kontakteja. Jos sinun on välttämätöntä lähteä kodin ulkopuolelle, käytä maskia ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Oireeton lapsi tai nuori voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

Milloin tehdään terveydenhuollon PCR koronatesti?

Hakeudu terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

  • Olet asumispalveluyksikön tai hoitolaitoksen asukas
  • Kärsit vaikeista koronataudin oireista
  • Kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään: : elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä, jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisen vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus, sairaalloinen lihavuus
  • Olet raskaana
  • Terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä

Terveyskeskuksen PCR-testejä otetaan vain lääketieteellisin perustein, ei pelkästään koronapassia varten.

Jos sinulla on oireena korkea kuume, etkä jaksa olla jalkeilla ja olet raskaana tai sinulla on verisuonitukosriskille altistavia sairauksia. Ota yhteyttä terveyskeskuksen kiirevastaanottoon p. 06 2525 7612 mahdollisen verisuonitukosriskin arvioimiseksi.

Jos tarvitset välitöntä hoitoa soita 116 117 tai hätätapauksessa 112

Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet: EPSHP ja www.thl.fi