Yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kiireettömät ajanvaraukset terveydenhuoltoon

Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä ja Kuusiolinna Terveys on tehnyt toimenpiteitä Suomen hallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjauksen mukaisesti koronaviruksen aiheuttaman epidemian hillitsemiseksi ja riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi.

Suomen hallitus on linjannut, että yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). THL:n mukaan koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla erityisen vakava henkilöille, jotka kuuluvat riskiryhmään.

THL:n mukaan riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat henkilöt ja henkilöt, joilla on jokin seuraavista pitkäaikaissairauksista

• Säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus (ei lievä verenpainetauti)
• Säännöllistä lääkitystä vaativa keuhkosairaus (esimerkiksi säännöllistä lääkitystä saava astmapotilas)
• Säännöllistä lääkitystä vaativa diabetes
• Krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta
• Vastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio
• Tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (elinsiirto, solunsalpaajat, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk yli 2 viikkoa, muu immuunivastetta heikentävä hoito)
• Krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti
• Sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)
• Henkilöt, jotka tupakoivat päivittäin

Jos tunnistat kuuluvasi riskiryhmään, tulee sinun puhelimitse siirtää/perua kiireetön tutkimus-/vastaanottoaikasi. Mahdollisuuksien mukaan käyntiaika voidaan muuttaa puhelinkontaktiksi. Myös terveyspalveluiden henkilökunta käy kiireettömiä ajanvarauksia läpi, poimii riskiryhmiin kuuluvia potilaita ja peruu/siirtää aikoja, henkilökunta on tällöin potilaaseen puhelimitse yhteydessä.

Lisäksi kaikkien potilaiden tulee perua puhelimitse kiireetön vastaanottoaikansa, mikäli on sairastunut hengitystietulehdukseen. Aika tulee perua myös silloin, kun hengitystietulehduksen oireena on vain lievää nuhaa, yskää tai kurkkukipua.

Hyvää käsi- ja yskimishygieniaa noudattamalla hidastamme epidemiaa ja suojelemme tartunnalta riskiryhmiin kuuluvia.

Alavudella 18.3.2020

Karoliina Liski
johtava lääkäri
Kuusiolinna Terveys Oy

Erkki Kesti
Hallintoylilääkäri
Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä