Kuusiolinna Terveys Oy

Kuusiolinna Terveys Oy on Pihlajalinna-konsernin ja Kuusiokuntien perustama yhteisyritys, joka tuottaa Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyspalvelut 1.1.2016 lähtien keväällä 2015 allekirjoitetun sote-ulkoistussopimuksen mukaisesti.

Sopimuskausi on 10 vuotta ja siihen sisältyy lisäksi viiden vuoden optio. Kunnat omistavat yhtiöstä 49% ja Pihlajalinna 51%. Palvelutuotanto alkoi Alavudella, Kuortaneella ja Ähtärissä 1.1.2016 ja Soinissa 1.1.2017, jolloin Soinin nykyinen sopimus Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen kanssa päättyi.

Paikallinen vaikuttavuus

Pihlajalinnan kuntaliiketoiminnan mallissa Pihlajalinna perustaa kunnan tai kuntayhtymän kanssa yrityksen, josta Pihlajalinna omistaa enemmistöosuuden ja kunta tai kuntayhtymä jäljelle jäävän osan. Näin yritys on yksityinen, mutta kunta on vahvasti mukana päätöksenteossa.

Yhteisyhtiömalli tuo yhteiskunnalle hyvää monta eri kautta. Kun yhteinen yritys tuottaa voittoa, osa siitä kiertää verotuottoina takaisin paikalliselle yhteisölle. Kunta saa myös suoraan oman osuutensa voitosta ja voi käyttää rahat haluamiinsa kohteisiin. Paikalliset yhtiöt ovat tärkeitä paikalliselle elinkeinoelämälle. Yhtiöistä suurin, Kuusiolinna Terveys, maksoi vuonna 2017 yhteistyökunnille 980 000 euroa osinkoa ja teki paikallisten yritysten kanssa yhteistyötä yli kahden miljoonan euron arvosta.

Kuusiolinna Terveyden paikalliseen vaikuttavuuteen voit tutustua alla.
Vaikuttamiskartta 2019

Pihlajalinnasta julkisen sektorin kumppanina voit lukea täältä.